Trädgården på Gäddeholm
Trädgården på Gäddeholms herrgård i Västmanland var en gång full av läckerheter. I drivhusen mognade vindruvor, meloner och tomater och i trädgården skördades äpplen, päron och plommon från flera hundra fruktträd. Sparris drevs fram tidigt på året och var så fin att den prisades på utställningar. Gäddeholm tillhör nuförtiden Västerås stads kulturreservat men under flera hundra år var det en adelsfamiljs praktfulla trädgård. Under 1900-talets senare hälft gick den långsamt till vila och idag finns bara enstaka spår kvar.
Spår kan tydas och tolkas. Genom arkeologiska undersökningar och fynd i arkivens gömmor träder bilden av trädgården fram. Efter hand som olika pusselbitar läggs samman klarnar bilden alltmer. Kartor, frölistor och flygfoton ger bilder av trädgårdens form och innehåll. Livet i trädgården ges av de människor som träder fram på arkivhandlingarnas sidor.
Det här är berättelsen om människorna som arbetade i herrgårdsträdgården på Gäddeholm. Du möter trädgårdsmästare och trädgårdsdrängar vid olika tidpunkter genom århundradena och upplever trädgården genom deras ögon. Här beskrivs delar av det arbete och den kunskap som krävdes för att skapa trädgården och parken. Strävan har varit att ge liv och förståelse för en tid som gått och skapa en bild av den idag dolda herrgårdsträdgården på Gäddeholm.
Boken är rikt illustrerad både med bilder från gamla arkiv och nytagna fotografier. Följ med på en tidsresa i en trädgård vi inte längre ser.