Om Glädjens Akademi

När jag registrerade förlaget 1997 var det för att jag ville ge ut egna böcker. ”Elaka barnböcker som bara jag vill läsa”, brukade jag säga med ett skratt. Nu blev det inte så.

Förlaget är en bifirma till min minireklambyrå – jag är soloföretagare – och tiden räckte helt enkelt inte till. Eller nåja, jag la tiden på mina uppdragsgivare istället. Och åren gick.

När Katarina Adler hörde av sig hösten 2014 och frågade om jag ville göra boken med Martin Adlers bilder blev det förlagets första bok. Det var en känslosam produktion. Boken som Martin och Katarina tänkt att göra tillsammans men aldrig hann innan han mördades. Alla dessa starka, vackra och ibland fruktansvärda bilder från Martins resor som reporter i konflikthärjade delar av världen. Jag minns när Katarina öppnade kuvertet med fotokopiorna från hans sista flmrullar, tagna på torget i Mogadishu. Rullarna hon gömde undan på vinden och som låg där, oframkallade, i åtta år. Vad fanns på dem? Hans mördare?

Boken Moments blev klar precis till öppnandet av utställningen med Martins livsverk på Västerås Konstmuseum i november 2014. Och jag bestämde att det inte skulle dröja ytterligare 17 år innan förlagets nästa bok kom ut.

Jag älskar vackra böcker där bilden spelar en av huvudrollerna. Det är sådana böcker Glädjens Akademi vill ge ut. Jag formger, textredigerar, originalar, sköter kontakter med bildlab och tryckerier. Min make Peter, som älskar att producera excelark, administrerar och sköter ekonomin. Tackolov, jag är verkligen ingen siffermänniska. Förlagets böcker ges ut i nära samarbete med författarna där vi alla hjälps åt med marknadsföring och försäljning. Allt med en stor portion glädje, förstås.

Det kanske bara blir en bok om året men den är gjord med kärlek. Och vem vet, måhända kommer den där elaka barnboken snart.

 

Anneli Pettersson

Foto Hans Nordlander, bildN